Heb je weleens last van pijn die erger lijkt dan het eigenlijk is? Of pijn door dingen die normaal gesproken niet pijn doen, zoals lichte aanraking of kou? Dan kan het zijn dat je centrale sensitisatie hebt. Maar wat is dat precies, en hoe zit het met chronische lage rugpijn? We duiken dieper in de materie!
Centrale sensitisatie: je zenuwstelsel op scherp
Normaal gesproken filtert je zenuwstelsel pijnsignalen, zodat je niet constant met pijnklachten zit. Maar bij centrale sensitisatie is er sprake van een overgevoeligheid voor pijnprikkels. Je zenuwstelsel slaat als het ware alarm bij de kleinste signalen, waardoor je pijn anders ervaart.
Hoe ontstaat centrale sensitisatie?
Verschillende factoren kunnen een rol spelen:
Symptomen die je kunt herkennen:
Naast pijn, kunnen er andere klachten zijn:
Behandeling: gericht op pijnvermindering en acceptatie
Helaas is er geen genezing voor centrale sensitisatie. De focus ligt op verlichten van de symptomen en het leren omgaan met de aandoening. Enkele behandelmogelijkheden:
Centrale sensitisatie en chronische lage rugpijn (CLBP)
Onderzoek toont aan dat centrale sensitisatie een belangrijke rol speelt bij CLBP. Mensen met CLBP vertonen vaak veranderingen in de hersenstructuur en -functie die geassocieerd worden met centrale sensitisatie.
Belangrijk!
Centrale sensitisatie kan een complexe aandoening zijn, maar met de juiste begeleiding en behandeling is het mogelijk om de pijn te managen en de kwaliteit van leven te verbeteren.
Bronnen: